WordPress Başlangıç
1-)Ücretli ya da ücretsiz bir tema kullanacaksınız zerre fark etmez. Alacağınız temanın hız skorunu kontrol etmeden o temayı almak kumardan başka bir şey değildir.
Çünkü bazı temalar var ki berbat bir hıza sahipler. Tema 5 saniye de açılıyor. Bu şu demek tema 5 saniyede açılıyorsa. Siz o tema ile sitenizi yaptığınızda, sizin sitenizde minimum 3 saniye de açılır.
Ve sonuç: Elendiniz
Neden elendiniz: Google’ın son yıllarda site görünümünden yada sitenin içeriğinden daha fazla önemsediği şey tam anlamıyla sitenin hızı. 3 saniyeden daha uzun sürelerde açılan siteleri, Google artık geri plana atmaya başladı.
Aynı isimlere sahip 2 tane site düşünelim: Burada öncelik tamamen sitesi daha hızlı olanındır.
Velhasıl alacağınız temanın hızını kontrol etmeden o temayı almayın sakın.
Tema hızını nasıl kontrol edebilirim. Temayı satan insanların kendi sitelerine giriş yaptıktan sonra alacağınız temaya giriş yapan Ana Sayfanın linkini şu adreslerden birine girin: Google Pagespeed >https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?hl=TR ya da GTmetrix > https://gtmetrix.com/
Bu adreslerin ikiside temanın performansıyla ilgili bilgiler verecek size. Sitenin hız skorunu da verecek aynı zamanda. Kontrol ettiğiniz temanın skoru eğer 40 puanın altındaysa almanızı tavsiye etmem. 40 puanın üstündeyse, gerekli optimizasyon işlemleri yapıldıktan sonra site puanı 95-100 lere kadar çıkarılabiliyor. Ama 40 puanın altındaki sitelerin hızlarını genelde 95-100 puana getirmek için optimizasyon yapıldığında, sitelerde arızalar ortaya çıkmaya başlıyor. Kısacası siteniz bozuluyor ya da kötü bir görünümle açılıyor.
Dediğim gibi benim tavsiyem 40 puanın altındaki siteleri almamanız.
İki farklı yolla şu şekilde tema alabilirsiniz.
a-Temaları, Envato Marketten https://themeforest.net/ satın alabilirsiniz. Filtreleme seçenekleriyle almak istediğiniz temayı kolayca bulabilirsiniz. Buradaki önemli ayrıntı şu: Envato Marketten bir tema satın almadan önce kesinlikle bir hesap oluşturun. Ve hesabın şifresini de bir yere not alın. Çünkü sizin bu marketten aldığınız temanın lisans bilgileri vs. hepsi hesabınızda yer alacak. Ve o bilgilere zamanla ihtiyacınız olacak.
Envato Markette her ay 3 tane ücretli tema, ücretsiz olarak kullanıma açılmaktadır. Şu bağlantıya https://themeforest.net/free/wordpress-themes her ayın ilk haftası giriş yaparak Ücretli temaları, ücretsiz olarak alabilirsiniz.
Envato Market’le ilgili son bir bilgi verecek olursam. 2 Dolar komisyon kesiyorlar. 59 dolarlık bir tema alacağınızı varsayarsak. Ödeme alanına geldiğinizde, ödemeniz gereken tutar olarak karşınıza 61 dolar çıkacaktır. Bu da Envato Market’in kestiği işlem bedelidir.
b-Wordpress temaları içinde milyonlarca tema vardır. Bu temaların hepsi ücretsiz olmakla birlikte ücretli sürümlere sahiptirler. WordPress admin panelinizden kurduğunuz temayı daha sonrasında Pro(Ücretli) sürüme geçirerek ekstra özellikler elde edebilirsiniz.
Ücretsiz temalara erişmek istiyorsanız. WordPress admin panelinize giriş yaptıktan sonra, sol tarafta bulunun menüden sırasıyla: Görünüm> Temalar>Yeni Ekle seçeneklerine tıklayabilirsiniz.
2-)Tema Seo Uyumlu mu?
Alacağınız tema ile ilgili en önemli şeylerden biri de Seo Uyumluluğudur.
Alacağınız Temanın ayrıntılarında Seo Uyumlu olup olmadığıyla ilgili bilgi yer alacaktır.
Ya da Tema sahiplerinin SEO ile ilgili bir açıklama yapmadığını düşünebiliriz. O zaman da alacağımız temayı almadan önce Temanın içerisindeki Demolardan birine gireceğiz, daha sonra o demonun URL’sini alıp SEO Analiz araçlarından biri olan Web.dev aracına yerleştireceğiz. Ve SEO Skorunu kontrol edeceğiz.
Seo Nedir diye sorarsanız. SEO Nedir?
SEO (Search Engine Optimization) ya da Türkçe ifadesiyle Arama Motoru Optimizasyonu
Google aramalarında üst plana çıkabilmeniz için yapmanız gereken çeşitli ayarlar vardır. Bu ayarlardan biri de Seo ayarlarıdır. Mesela yazılarınızın ön plana çıkabilmesi için yazınızın Seo’ya uygun olması gerekir. Bu çok da zor bir şey değildir.
WordPress Admin Panelinizden> Eklentiler> Yeni Ekle seçeneğine tıkladıktan sonra, Yoast Seo eklentisi çıkacaktır karşınıza. Bu eklentiyi kurduğunuzu varsayalım. Eklenti sizi yönlendiriyor.
Şimdi bir yazı yazdınız ve wordpress’de ki yazılar alanına yüklediniz. Yazınızın en altında, Yoast Seo’nun sizin için vereceği öneriler yer alacaktır.
Mesela:
Yazınıza görsel eklemeniz gerekiyor.
Yazınıza Bağlantılar Ekleyerek, yazınızı daha iyi bir hale getirebilirsiniz.
Yazınız çok uzun
Yazınız çok kısa
Bunun gibi öneriler ya da uyarılar yer alacaktır. Siz Seo eklentisinin uyarılarını dikkate alıp gerekli düzenlemeleri yaptıkça, Yazınızın sağ tarafında bulunan bir alanda KIRMIZI dan YEŞİL renge doğru bir değişim göreceksiniz. Eğe Yoast Seo yazınıza KIRMIZI rengi verdiyse yazınız kötü durumda demektir.
Turuncu rengi verdiyse ortalama bir seviyededir. Yeşil rengi verdiyse, YAYIMLA butonuna rahatlıkla basabilirsiniz. Artık yazınız daha çok okunabilir bir hale gelmiş demektir.
3-)Sürekli tema değiştirmeyin, kafanıza estikçe eklenti kurup silmeyin.
Her tema yüklediğinizde temanız ile birlikte bir çok dosya Hosting şirketinize yüklenmektedir. Temaları kaldırdığınızda, temanın yüklediği her şeyi kaldırmış olmazsınız. Kesinlikle bir yerlerde sildiğiniz temanın kalıntıları olacaktır. Yani her tema yükleyip sildiğinizde sitenize gereksiz yük bindirmiş olacaksınız. Ve bu da işin sonunda sitenizin daha yavaş çalışmasına sebep olacak.
Sürekli eklenti kurup, kaldırmayın. Az önce tema için anlattığım her şey eklentiler içinde geçerli. Sürekli eklenti kurup kaldırmak sitenizi kesinlikle yavaşlatacaktır.
4-)Her eklentiyi kurmayın!
Her eklentiyi kurmayın, eklenti kurarken araştırma yapın. O eklenti hakkındaki yorumları okuyun. Şikayetleri okuyun.
Aynı özelliklere sahip onlarca eklenti olabiliyor. Mesela iletişim formu eklentisinden yüzlerce vardır.
İletişim formu eklentilerinden çoğu da gereksiz dosyalar barındırmaktadır. Eğer doğru düzgün bir şekilde araştırırsanız. En doğru iletişim formu eklentisini bulabilirsiniz. Ve bu da sitenizin daha hızlı açılmasına neden olacaktır.
5-)Milyonlarca indirilmiş olması o eklentinin ya da Temanın harika olduğu anlamına gelmez.
Yorumları okumadan, indirmesi yüksek diye Temalara ya da Eklentilere balıklara dalmayın.
Önce bi araştırın. Diğer eklentilere ve temalara da göz atın.
Envato Markette en çok indirilen bilmem ne adlı tema, o alandaki temaların en yavaşı. Bunu kafadan atmıyorum, örnek olsun diye de yazmıyorum bu bir gerçek. Tema kendi alanında en çok indirilen tema olmuş diye bende atladım o temayı satın aldım. Sonra çok pişman oldum ama iş işten geçmişti. Tema hızını bir kez kontrol etmiş olsaymışım aslında imkansız almazmışım.
Yine başka bir örnek vereyim: WordPress’de en çok İndirme sayısı olarak ilk 3 de yer alan iletişim formu eklentilerinden biri sitenize gereksiz yük bindirecektir.
İletişim formu eklentilerinden bu kadar bahsettim. Herhangi bir eklentiyi kötülemek istemediğim için de isim vermedim. En azından az yük bindiren bir iletişim formu önerisinde bulunayım sizlere: Ninja Forms eklentisini iletişim formu eklentisi olarak kullanabilirsiniz.
Umarım beni anlamışsınızdır. Biz yaptık bu hataları siz bari yapmayın.😊
WordPress’e başlamaya karar verdiyseniz. Ücretsiz temaların sınırlarını keşfetmeye ne dersiniz?
Worpress Ücretsiz Temaların Sınırlar?