Web dünyasında kullanıcıların bir kısmı web site sayfasını maksimum 4 saniye gibi bir süre içerisinde yükleyemiyorsa, o web sayfasını yüklenmeden ziyaret etmekten vazgeçiyor. Söz konusu web sitenin yavaş olması durumundan ötürü insanlarının sabrının yüksek olmadığı ve bu yüzden Web Site Optimizasyonu önem kazandı. Web Site Optimizasyonu
Web sitenizin yükleme süresini 2,9 saniyeye düşürülebilir ise, çoğu siteye oranla daha hızlı bir siteye sahip olursunuz. Web sitenizin hızı için yaptığınız iyileştirmeler işletmeniz açısından daha faydalı olacaktır. İnternetin kullanımıyla artan WordPress sitelerinin kullanıcıları tarafından site hızlandırma konusunda yardım istemlerini görmek oldukça olağan bir durumdur.
Bu optimizasyonu uygulamak için programlama uzmanı olmanıza gerek yoktur. Bu optimizasyon sayesinde sitenizin SEO puanı ve nitelikli ziyaretçi sürekliliği de artacaktır.
Web Site Optimizasyonu iyileştirmesine başlamadan önce ihtiyacınız olan yalnızca bir WordPress paneline erişiminizin olmasıdır.
1-WordPress Hızını Test Etmek
Sitenizin mevcut sitelere oranla nerede olduğunu bilmenizde fayda vardır. Sitenizin hızını test etmek, pek önem verilmediği halde bir gerekliliğe bağlı olarak yerine getirilen bir çalışma değildir. Sitenizin hızı olması gereken en iyi hızda çalışıyorsa bile bu durumu sık sık test etmelisinizdir. Web sitenizin performansını ölçebilmenizi sağlayan araçlar bulunmaktadır. PageSpeed ile sitenizin performansını yani hızını kolay bir şekilde ölçebilirsiniz. Ayrıca PageSpeed lnsights sonuçları birleştirerek hız iyileştirme konusunda faydalı ip uçları verir. Son olarak Pingdom mevcut sitlerle sahip olduğunuz web sitenin kontrolünü sağlar.
Web Site Optimizasyonu

2- Gereksiz Tema Ve Eklentileri Kaldırmak
Web sitelerinde modern ve şık görünüm önemlidir. Sitenize modern ve şık bir görünüm sağlamak WoprdPress eklentiler ve temalar aracılığıyla yapılır. Yeni eklentiler önceden kullanılmış eklentilerin kullanılabilirliği açısından eski eklentileri daha az işlevsel hale getirir. Bir süre sonra ise sitenizi kullanılmayan tema ve eklentilerle dolu bulabilirsiniz.
Eski sürümlü eklentiler ve fazla sayıda kullanılan eklentiler sitenizin hız performansını engelleyebilir. WordPress’i optimize ederken, gereksiz eklentileri kaldırmak veya devre dışı bırakmak sitenizin çalışabilirliği açısından yalnızca gerekli eklentileri bulundurmak, site hızınızın iyileştirmenizde önemli bir adımdır.
3- CSS, HTML Ve Javascript Küçültmek
Web site optimizasyonu hızını arttırmak için istediğinizde en kullanışlı tekniklerden biri olan küçültme, dosyalardan gereksiz karakterleri kaldırarak dosyalarınızın boyutunu ( CSS, HTML, JS ) azaltmaya çalışır. Sonuç olarak işlevsellik durumu gereksiz karakterler kaldırılarak aynı işlevselliği sağlamaktır.
Autoptimize ve W3 Total Cache küçültmeyi sağlayacağınız eklentilerdir. Dosyalarınızın küçültülmesine yönelik yapılan bu çalışma sitenizin hızı ile ilgili performansı iyileştiren bir adımdır.
4- Gzip Sıkıştırmayı Aktifleştirme
Ayrı bir sıkıştırma biçimi olan Gzip sıkıştırması dosyalarınızı küçültmenin yanı sıra kullanılabilecek bir tekniktir. Mesela birisi sitenizi ziyaret ettiğinde sunucudaki dosyalar getirilir. Dosyalarınız ne kadar büyük olursa geri yüklemek için de bir o kadar zaman gerekir. Bu kaynakların boyutunu azaltmak için Gzip sıkıştırmasını etkinleştirerek site hız performansını arttırabilirsiniz. Ayrıca WP-Rocket eklentisi sitenizde Gzip sıkıştırmasını etkinleştirebilir.
5- Resimleri Optimize Etmek
Kullanılan resimlerin büyüklüğü ve çözünürlüğü site içinde büyük bir trafiğe sebep olacaktır. Sitenizin görüntüleri optimize etmek için kullandığı bir çok yöntem vardır. Yüksek hızlara ulaşmanın yolunu sunan ve görüntü kalitesinden ödün vermeyen Smush Image Compression and Optimization gibi WordPress eklentilerini kullanmanız site hızı performansınız açısından fayda sağlayacaktır.
6- Uzun İçeriği Bir Kaç Sayfaya Bölmek
WordPress hız performansı konusunda iyileştirme yolları ararken karşılaşılabilecek bir başka çarpıcı yöntemde sayfalandırmadır. Büyük içerikleri daha küçük parçalara ayırmayı ifade eder. Bu işlem daha sonra ayrı ayrı sayfalar halinde görüntülenebilir.
7- Hızlandırma İçin PHP Versiyonu Yükseltmek
Bu daha az bilinen bir yöntemdir fakat en etkili iyileştirme yöntemlerinden biridir. PHP5′ ten PHP7′ e yükselmek düşünüldüğünde korkunç gelebilir fakat PHP7’de WordPress performansı PHP5’e göre 2 kat daha artar. Bu tüm paylaşımlı hosting planlarımızda varsayılan PHP sürümü olarak ayarlanmıştır. Bundan dolayı 5X WordPress optimize edilmiş hız sunabiliyoruz.
8- Ön Bellekleme Eklentisi
Önbelleğe alma , web sunucusundaki yüklerin bir kısmını azaltmak için iyi bilinen bir düzenektir. Temel olarak, önbelleğe alma motorları tarayıcı ve bellekte sıklıkla kullanılan bilgileri saklar. Böylece taziyrayıcının bu bilgileri sunucudan art arda alması gerekmez. Önbelleğe alma site hızı performansını artırabilir.
9- CDN ( içerik Dağıtım Ağı) Kullanmak
Sitenizde CDN’ i etkinleştirdiğinizde, istemcinin tarayıcısı artık web sunucusundan bütün sayfayı almak zorunda kalmayacaktır. Bunun yerine bazı sayfalar ziyaretçinin bulunduğu yere yakın veri merkezinde saklanır. CDN seçerken seçenekleriniz fazladır. en revaçta olanı Cloudflare ve MaxCDN ‘dir.
Sizde site hızlandırma konusunda destek almak istiyorsanız uzman ekibimizle iletişime geçebilirsiniz.